Punch Biyopsi Nedir?

Punch Biyopsi Nedir?

Punch biyopsiyi diğer biyopsi yöntemlerinden ayıran özellik lezyona bakılarak lezyonuyn büyüklüğüne göre deriden silindir biçiminde örnek alınması işlemidir. Lezyonların yanı ve teşhisinde kullanılan oldukça basit ve kullanışlı bir yöntemdir. Punch biyopsi yöntemi oldukça sık kullanılan bir yöntemdir.

punch biyopsi nasil yapilir
punch biyopsi nasil yapilir

Bunun en önemli nedenleri deri bütünlüğünün fark edilir derecede korunması, yara bölgesinin daha kolay iyileşmesi, dikiş kapandıktan sonra daha iyi bir estetik görünüm elde edilmesi gibi nedenlerdir.

Punch Biyopsi Uygulaması Nasıl Yapılır?

Öncelikle punch biyopsi yapılacak odanın ve ekipmanlarının cerrahi operasyon için hazırlanması hastanın değerlendirmesinin yapılması oldukça önemlidir. Hastaya işlem aşamaları tedavi süreci ve süresi hakkında yazılı ve sözlü bilgi sağlanarak bilgilendirilmesi gereklidir.

Bütün bu hazırlıklar yapıldıktan sonra punç biyopsi operasyonuna başlanmalıdır. İlk önce punch biyopsi yapılacak bölge belirlenmeli ve işaretlenmelidir. Daha sonra hastaya lokal anestezi uygulanarak lokal anestezi yapılan bölgenin anestezi etkisi beklenerek ve punch biyopsi yapılacak deri bölgesi ve çevresi antiseptik solüsyon ile temizlenerek biyopsi bölgesi steril yeşil örtü ile cerrahi operasyon yapılacak bölge açıkta kalacak şekilde kapatılır.

Deri bölgesinde lezyonun büyüklüğüne göre ayarlanarak punch seçilir. Punch seçimi duruma göre değişkenlik gösterir örneğin hasta dokusunu ilgilendiren patoloji yapılacaksa ve punch biyopsi alınacak ise punch en az 5-6 mm olmalıdır.

Lezyon çevresinde deri çizgilerine ters yönlere doğru çekilecek şekilde parmaklar yerleştirilir. Cerrahi uygulan bölge yaklaşık 48 saat sonra doktor denetiminde açılarak izotonik ile yıkanır ve tekrar antibiyotik pomad uygulanarak pansuman yapılmalıdır.

Dikiş alınma süre cerrahi operasyon bölgesine göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin operasyon gövde bölgesinde yapılmış ise 14 iki hafta, operasyon bölgesi eğer yüzde ise en fazla bir haftadır.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Pankreas Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Hangi Doktor Bakar?

Pankreas Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Kanda yer alan şeker düzeyini ayarlayan, insülin hormonunu dengeleyen, gıdaların …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir