Ortodonti Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Diş Hekimliğine ait bir anabilim dalı olan ortodonti çene – diş – ağız uyumunu, bakımını ve sıhhatini muhafaza ile görevlidir. Ağzın fonksiyon ve estetik ile ilgili tedavilerinde bu bilim dalının meslek erbabı olan Ortodontistler görev almaktadır. Bu tedavi işlemlerine de ortodontik tedavi ismi verilmektedir.

Ortodontik Tedaviler için herhangi bir yaş sınırı yoktur, bahsedilecek olan hastalıklara sahip herkes ortodontik tedavi alabilir.

Yamuk ve Dizilimi Bozuk Dişler;

Dişler konjenital sebeplerle veya sonradan sağlıklı diziliminden uzak bir şekilde oluşup, gelişebilir. Ağız – diş sterilizasyonu ve estetik kaygılara sebebiyet verebilecek bu durum aynı zamanda konuşma bozukluklarına ve diksiyon hatalarına sebebiyet verebilir. Ortodontistler bracelet ve diş teli gibi uygulamalar bu durumu tedavi edebilirler.

Çene Seviye Farkları;

Bir çok kişide gözlemlenen bu süreçte üst çene alt çeneden önde konumlanarak estetik manada hoş bulunmayan bir görüntüye ve ağız sterilizasyonu sıkıntılarına sebebiyet verebilmektedir.

Aynı süreç alt çeneni daha önde olması şeklinde de gözlemlenebilir. Dişlerin birbirine tam oturmaması ve bazı dişlerin daha yoğun kullanılması ve bazı dişlerinde hiç kullanılamaması sebebiyle  bu iki durumla da muhatap olan dişlerin erken kaybı söz konusu olabilir.

Bu durum ortodontistle koordine devam eden uzun bir tedavi süreciyle birlikte düzeltilebilir. Ortodontist bu süreçte ihtiyaca göre ekipmanları kendisi seçer.

Çene Travmaları;

Çenenin herhangi bir şekilde travmaya maruz kalması sonucu çene kemiğinde çatlama – kırılma veya yerinden çıkma (dislokasyon) meydana gelebilir. Özellikle dövüş sporlarıyla uğraşan kimselerde çok yoğun olarak çene travmasına bağlı ortodonti müracâtları bilinmektedir. Bu durumda olan hasta diş hekimi yerine ortodonti alanına uzmanlaşmış bir diş hekimine başvurmalıdır.

Ortodontist platin, vida, tel , splint, protezler kullanılarak çenenin tedavisini yapmaktadır.

Çene Kisti;

Çene içerisinde gizli bir şekilde gelişim gösteren kistlerin ilaçla tedavisi, tedavinin birinci aşaması olarak denenmektedir. İlerleyen süreçte şayet istenilen tedavi oluşmazsa ortodonti bölümü’nde cerrahi müdahale vesilesiyle bu kisti alabilmektedir. İlerleyen sürecin ve tedavinin mahiyetiyle ilgili bilgilendirmede bulunurlar.

Danışma;

Ortodontistler herhangi hususi bir rahatsızlığa sahip olmayan bireylerin istekleri doğrultusunda onları muayene edebilirler ve danışma hizmeti verebilmektedirler.

 

 

 

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Nedir? Göğüs Hastalıkları Bölümü Nelerle İlgilenir?

Göğüs Hastalıkları Nedir? Göğüs hastalıkları solunum sistemi ile ilgilenen ve bu bölümde meydana gelen hastalıkların …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir