Amniyotik Bant Sendromu Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Amniotik Bant Sendromu, doğmamış bebeklerin (fetus) rahimdeki lifli dize benzeri amniotik bantlara dolaşması, kan akışını kısıtlaması ve bebeğin gelişimini etkilemesi durumunda oluşur. Oldukça nadir görülen görülen sendromlardan bir tanesidir.

Amniotik Bant Sendromu, hangi beden parçalarının etkilendiğine bağlı olarak birtakım farklı doğum kusurlarına neden olabilir. Eğer bant bebeğin yüzü üzerindeyse, yarık dudak ve damak yarığına neden olabilir. Çok sayıda olguda bebek de clubfeet’le doğar.
ABS rastgele oluşur. Genetik bir hastalık olmamakla birlikte gebe olan annenin hamilelik sırasında yaptığı veya yapmadığı şeylerden kaynaklanmıyor. Bugüne kadar hiçbir prenatal faktör ABS ile ilişkili bulunmamıştır. ABS’nin gelecekteki bir gebeliği etkilemesi son derece düşüktür.

Genel kabul gören görüş, iç zarın (amnion) dış zara (koryon) zarar vermeden kopması durumunda ABS’nin cereyan ettiği yönğndedir.Bu da bebeğin sulanan amniondan fibröz yapışkan dokuya (bantlar) maruz kaldığı ve konjenital anomalilere neden olduğunu düşündürtmektedir. Bazı durumlarda doğumdan önce bir uzuvun tam bir ‘doğal’ ampütasyonu olabilir ve doğumdan sonra cerrahi amputasyon gerektirir.

Amniyotik Bant Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Amniyotik Bantlama ile hiçbir iki durum tam olarak aynı değildir. Nispeten tutarlı olan birkaç özellik vardır:

  1. sindaktili
  2. distal halka sıkışmaları
  3. çivi deformitesi, 
  4. uzuv uzunluğu tutarsızlığı
  5. distal lymphedema (şişme) 
  6. konjenital bant girintileri

Bant bebeğin yüzünün üstünden geçerse, yarık damağına neden olabilir.Çoğu durumda, bebek de clubfeet’le doğar.ABS aynı zamanda, bir grup sarılıp göbek bağı etrafına sarıldığında olduğu gibi çok sayıda düşük yapmanın nedenidir.

Amniyotik Bant Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?

İntrauterin cerrahi tedavi seçenekleri hastaların durumuna göre değerlendirilir. Parmak deformiteleri için plastik cerrahi bölümü tarafından ameliyatlar yapılabilir. Tedavi planı hastalarda ortaya çıkan semptomlara göre şekillenir.
Başka bir yazı görüşmek dileğiyle hoşçakalın.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Nance Horan Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisine Genel Bakış

Nance Horan sendromu, doğumda belirginleşebilecek nadir bir genetik bozukluktur. Öncelikle diş anormallikleri ve göz merceklerinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir