Travmatoloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar? Neye Bakar?

Travmatoloji Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Travmatoloji, Ortopedi ile bağlantılı yaralanma ve hastalıkları inceleyen bir bilim dalı olup, yaralanmaların tedavisi ve önlenmesi için yöntemler geliştirir ve genel olarak vücudunun şu bölgelerindeki hastalık ve yaralananlara bakar.

Mikro ve El cerrahisi
Diz cerrahisi
Omurga cerrahisi
Artroplasti cerrahisi
Dirsek cerrahisi
Ayak ve bilek cerrahisi
Pediatrik ortopedi

Ortopedi, lokomotor aparatların (kemikler ve kaslar) önlenmesi, teşhisi, deformitelerinin ve fonksiyonel bozukluklarının tedavisi ile ilgilenen bir tıp dalıdır. Konjenital kusurlardan ya da yaralanma gibi hastalık nedeniyle ortaya çıkarlar.

Ortopedi geleneksel olarak Travmatoloji ile bağlantılıdır. Bu tıp dalı, lokomotor aparatların (kemikler, eklemler, kaslar, bağlar, tendonlar) hasarlarını inceler. Protez, ortotik cihazların (diş telleri, bantlar, makineler, özel ayakkabı tabanları ve tabanlık) üretimi ve kullanımı ile uğraşan karmaşık tıbbi mühendislik ürünleridir ve Ortopedi ve Travmatolojiyi doğrudan kapsar. Protez ve ortez cihazlar, kas-iskelet sisteminin kayıp formlarının ve fonksiyonlarının restorasyonu için kullanılır.

Ortopedi, aynı zamanda Spor Hekimlerinin eğitimler sırasında vücuttaki değişimlerini inceleyen bir bilim dalıdır. Bu bölüm,  modern ortopedist için de gereklidir. Ortopedi’nin, bir çeşit ayak hastalıklarının yapısını ve tedavisini inceleyen bir tıp dalı olan Medikal Rehabilitasyon veya Podiatri adlı bir bilim olmadan hayal etmek zordur.

Yumuşak Doku Yaralanmaları

Yumuşak doku yaralanmaları 2 türe ayrılır: kapalı ve açık. Özellikle yumuşak doku ve kemikteki kapalı yaralanmalar, yaraların ve dokuların mikrobiyal kontaminasyonuna eşlik etmediği için açık yaralardan ayrıdır. Kapalı yaralanmalar; çürükler, sarsıntı, yumuşak dokuların sıkışması, abortikülasyon, kırık kemikler ve hasarlı organlar gibi şeyleri içermektedir.

Kapalı mekanik yumuşak dokular hasara neden olur, bu da cilde zarar vermez ancak sıklıkla oluşur. Yaralanma derecesi, yaralanmaya neden olan nesnenin büyüklüğüne, devresine ve ayrıca darbe ve doku direncinin kuvvetine bağlıdır. Kaslar gerilim altında kolayca yaralanabilir. Bu açıdan en zayıf olanı, kan damarları ve sinirlerle dolu olan deri altı dokularıdır. Her yaralanmaya genellikle kan damarlarının yırtılması eşlik eder, bu da interstisyel kanamaya neden olur.

Gerginlik, “Germe” terimi anlamıyla uyuşmaz, çünkü tüm yumuşak dokular elastik özelliklere ve gerilme mukavemetine sahiptir ve  bunlar normal işlevlerdir (örneğin bağın gerilmesi). Dokulardaki hiperekstansiyon mikro gözyaşlarının nedeni genellikle gerginlik yaşanmasından dolayıdır.

Suşlar sırasında sıklıkla eklemlerin ligamentos aparatında hasar görülür. Bu, eklemde ani bir burkulma hareketinden kaynaklanır (sabit ayakların döndürülmesiyle fleksiyon, aşırı fleksiyon veya ekstansiyon). Suş çoğu sporda sporcular için tipiktir. Ayak bileği, diz, el bileği eklemleri bu olaydan sıklıkla etkilenebilir.

Kırıkların tedavisinde iki prensib vardır. Enkazı düzgün bir şekilde bir araya getirme (eğer varsa) ve zamanında müdahale etmek. Komplike olmayan kırıkların sabitlenmesi için katı (alçı veya plastik) bantlar kullanılır. Bu tür bandajların yerleştirilmesi, iyileşme için en uygun koşulları temin eder ve kırığın üstündeki ve altındaki eklemlerin hareketsizleştirilmesini sağlar ancak fiksasyonun çıkarılmasından sonra zorunlu rehabilitasyon tedavisi gerektirir.

Travmatoloji ve Ortopedi dünyasındaki modern trendlerden biri, parçaların çeşitli metal konstrüksiyonlarla cerrahi fiksasyon yöntemlerinin uygulanmasıdır. Çoğu zaman, bu yöntem eklemlerin hareketsizleştirilmesini içermez. Dolayısıyla avantajı, etkilenen ekstremitenin hareketliliğini engellememesidir. Böylelikle hızlı iyileşme, sakatlık seviyesini azaltma ve yaralanan kişinin hızlı sosyal uyumunu sağlama fırsatı verir.

Travmatoloji ve ortopedinin birbiriyle bağlantılı ve içiçe olan yapısı sayesinde, bazı hastalıklar daha hızlı ve güvenilir bir şekilde tedavi edilir. Bu dal’daki hastalıklarının hepsi uzman doktorlar tarafından iyileştirilmeye çalıştırılmaktadır. Tabi ki teknolojinin hızla ilerlemesi de bu hastalıklara çözüm bulma konusunda en çok payı olanlardan birisidir.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Nedir? Göğüs Hastalıkları Bölümü Nelerle İlgilenir?

Göğüs Hastalıkları Nedir? Göğüs hastalıkları solunum sistemi ile ilgilenen ve bu bölümde meydana gelen hastalıkların …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir