Pupilla Nedir? Tıpta Ne Demektir?

Göz bebeği yani pupilla, gözün içindeki o sihirli nokta diyebiliriz. İrisin ortasında bulunan bu küçük açıklık sayesinde göze giren ışığı rahatça ayarlarız. Güneşin ne kadar parlak olduğuna veya odanın ışığına göre boyutu değişebilir. İlginç olan şu ki, bu minik göz bebeğimiz otonom sinir sistemimizin kontrolünde. Yani vücudumuzun kendi kendine düzenlediği bir şey. Eğer gevşemek istiyorsa, parasempatik sistem devreye girer ve pupillamız küçülür yani miyozis olur. Tam tersi, biraz heyecanlanıp uyanık kalmamız gerektiğinde ise sempatik sistem devreye girip pupillamızı büyütür, yani midriyazis yapar.

Pupillanın normalde 1 ila 8 mm arasında bir boyutta olduğunu biliyor muydun? Evet, gerçekten ilginç bir detay! Bu küçük açıklık, ışığın parlaklığına, yaşımıza ve gözdeki diğer etkenlere göre dans eder.

Güneşli bir gün mü? Pupillanız küçülür, çünkü vücudumuz ışığı daha iyi kontrol etmeye çalışır. Karanlık bir ortam mı? İşte o zaman pupillalar genişler, çünkü daha fazla ışığa ihtiyacımız vardır.

Pupilla Dilatasyonu: Kocaman Göz Bebekleri • Doktordan Haberler

Ve tabii ki yaşla birlikte bu minik göz bebeğimiz de değişir. Bir tür zaman makinesi gibi, gözlerimiz bize geçen zamanın izini taşır.

Miyozis, yani pupillanın küçülmesi bazen ışıktan kaçınma (fotofobi), glokom, belirli ilaçların kullanımı veya bazı nörolojik sorunların bir işareti olabilir.

Diğer taraftan midriyazis yani pupillanın büyümesi ise ışıktan hoşlanmama (fotofili), belirli ilaçların kullanımı, göz travması veya bazı nörolojik sorunların belirtisi olabilir. Göz bebeğimizin büyümesi, yine vücudumuzun çeşitli durumlara tepki verme şekli olarak karşımıza çıkar.

Bir de anisokori var ki bu da iki pupilla arasında boyut farkıdır. Anisokori, göz travması, beyin tümörleri veya nörolojik sorunların bir işareti olabilir. İki göz bebeğimizin arasındaki bu farklılık, bazen daha derin bir sorunun habercisi olabilmektedir.

Gözlerimiz gerçekten de vücudumuzun karmaşıklığını yansıtan birer harika, değil mi? Sizde bu harikalar hakkında görüşlerinizi yorumlara yazabilirsiniz.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Kemik Ağrısı için Hangi Doktora

Kemik Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir?

Kemik ağrıları hayatı zindan eden sorulardan biridir. Bugün Kemik Ağrısı için Hangi Doktora Gidilir? Sorusuna …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir