Tıbbi Genetik Nedir? Tıbbi Genetik Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Tıbbi Genetik Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

genetics ile ilgili görsel sonucu
tıbbi genetik nedir hangi hastalıklara bakar

Genetik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan hastalıkların kesin teşhisi için ve kaynağın temelinin araştırılması için başvurulan testlerin toplamına Genetik Bilimi adı verilmektedir. Ülkemiz tıp dünyasında da son yıllarda teknolojik atılımlarla gelişmekte olan Tıbbi Genetik Bölümü, genetik yatkınlık nedeniyle kişilerde ortaya çıkan hastalıklarda öngörülen ya da olası şüphelerin kesinlik kazanması ve en doğru tedavi yönteminin saptanması için başvurulan bir metottur.
Temel olarak Prenatal (doğum öncesi) ve Postnatal (doğum sonrası) olarak ikiye ayrılan test yöntemleri, son yıllarda genetik bilimi alanında oldukça yaygın ve neredeyse zorunlu hâle gelmiş durumda. Başlıca nedenleri yeni doğan bebeklerde ebeveynlerinden genetiğine işlenen olası bir hastalığın saptanması ve erken teşhis sayesinde hızlı tedavi yönteminin uygulanmasıdır.
Prenatal Yöntem
Doğum öncesi olarak bilinen bu genetik test, embriyonun anne karnında iken gözetlenmesi ve yapılan testler sonrası saptanan olası bir hastalığın tedavisi için uygulanmaktadır. Saptanan hastalığın hangi ebeveynden kaynaklandığı incelenip sağlıklı embriyo uygulamasına geçilmektedir. Doğum öncesi uygulanan bu test sayesinde bebek ileride meydana gelebilecek olası bir genetik hastalıktan erken teşhis ve tedavisi sayesinde kurtulabilmektedir.
Postnatal Yöntem
Ebeveyn muayenesi ve yeni doğan bebeğin kontrollerinin ardından olası genetik rahatsızlıklar saptanır. Yapılan teşhisin ardından hastalığın takip ve tedavisi yürütülür. Gen terapisine uygun olan hastalar yapılan testler sonrası sağlıklı embriyo tedavisi ile genetik rahatsızlıktan sağlıklı bir şekilde kurtulur. Postnatal yöntemde dikkat edilen en önemli nokta alternatif bir yöntem olarak bilinen ilaç tedavisidir.
Ebeveynlerin ya da yeni doğan bebeğin uygulanma ihtimali olan alternatif ilaç tedavisinde genetik hastalık nedeniyle alerjik ya da kronik reaksiyonlara maruz kalmasıdır. Postnatal yöntemde verilen tedavi ilaçlar genelde yan etkisi olabilecek ve ağır doz ilaçları olması nedeniyle hastalığın temel nedenleri, sistemi tehdit etme ve ilerleme seviyeleri göz önüne alınırken, genetik nedenlerle ortaya çıkan hastalığın alternatif tedavilerle çözülüp çözülemeyeceği test edilir. En bilinen hastalık türleri kanserdir. Kanser tedavilerinde yapılan testler kadar tedavi süresince verilen ilaçlar da yan etkileri dikkate alınması gereken boyuttadır.

Tıbbi Genetik Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Genetik bilimi Prenatal Yöntem (doğum öncesi) ve Postnatal (doğum sonrası) dediğimiz testlerin bütününü oluşturan bir bölüm olarak özetlenebilir. Dolayısıyla baktığı hastalıklar bütün sistemi kapsamaktadır. Fakat bölümün ve yapılan testlerin esas aldığı değerler, genetik verilerdir. Embriyoda genetik kriterlere bağlı olarak ortaya çıkan ya da çıkması muhtemel hastalıklarını doğum öncesi ve sonrası yapılan testler doğrultusunda saptamakta ve hastalığın türüne bağlı olduğu gibi nedenlerine ve kaynağına bağlı olarak tedavi yöntemini belirlemektedir. Yapılan testler sonrası hangi hastalıklara baktığını ana başlıklar hâlinde sıralamak gerekirse:

  1. Kalp ve Damar Hastalıkları
  2. Kalp kapağı hastalıkları
  3. Koroner arter hastalıkları
  4. Aort anevrizması
  5. Damar yolu hastalıkları

genetik yatkınlık nedeniyle ortaya çıkan ve en sık rastlanan hastalıkları olup başlıca nedenleri sebze ve meyve tüketim eksikliği nedeniyle meydana gelen vitamin eksiklikleri, obezite ya da aşırı kilo alıp verme, yüksek kolesterol, diyabet, hipertansiyon, alkol ve sigara tüketimidir.

  1. Sindirim Sistemi Hastalıkları
  2. Ülser
  3. Kolera
  4. Tifo
  5. Siroz
  6. Gastrit
  7. Dizanteri
  8. Mide kanseri
  9. Kabızlık
  10. Pankreas kanseri

Sindirim sistemi ile alakalı hastalıkların ortaya çıkmasın en çok neden olan nedenlerin başında ise beslenme alışkanlıkları ya da tamamen sağlıksız beslenme gelmektedir. Aşırı yemek tüketimi, gıdaları aşırı sıcak ya da soğuk tüketmek düzensiz beslenme, alkol ve sigara tüketimi, dengesiz sıvı tüketimi, az sıvı tüketimi ilgili hastalıkların ortaya çıkmasında önemli rol oynamaktadır.

  1. Solunum Yolu Hastalıkları
  2. Akut bronşit
  3. Farenjit
  4. Sinüzit
  5. Astım
  6. Zatürre
  7. Koah
  8. Akciğer kanseri
  9. Tüberküloz

Her ne kadar sigara tüketimine bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülse de, ilgili hastalıkların birçok nedeni olabilir. Elbette sigara tüketimi hastalıkların genetiğe kodlanmasında büyük rol oynamaktadır. Ancak egzersiz eksikliği, düzensiz beslenme, sürekli kötü havaya maruz kalma, pasif içicilik gibi pek çok faktör, solunum yol rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına ve genetik yatkınlık nedeniyle yeni doğan bebeklerde de meydana gelmesini tetiklemektedir.
Solunum yolu rahatsızlıklarını tedavi etmenin en pratik yolu varsa tütün ya da mamullerinden uzak durmak, düzenli spor yapmak, düzenli ve sağlıklı beslenmek ve sağlıklı hava koşulları yaratmaktadır.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Dermatoloji Nedir? Dermatoloji Hangi Hastalıklarla İlgilenir?

Dermatoloji Nedir? İnsanların vücudunu kaplayan ve en büyük organ kabul edilen deride oluşabilecek her türlü …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir