Oslo Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Patolojik doğası dışında psikoloji ve ideolojik bağlamda da bir sendrom olarak kabul gören Oslo Sendromu, -bir diğer adıyla Stockholm Sendromu- maruz kalınan istem dışı fiziksel ya da psikolojik müdahaleyi bir müddet sonra bireyin “kendi rızası” ile talep etmesi olarak tanımlanabilir. Siyasi yapılanmalardan psikolojik travmalara, savaş vb. olumsuz koşullardan bireysel aile içi şiddete kadar birçok alanda risk teşkil edecek seviyede karşılaşmanın mümkün olduğu Oslo Sendromu, ülkemizde çoğunlukla aile içinde rastlanan psikolojik bir tanımdır. Rivayetlere göre İsviçre’nin Stockholm kentinde meydana gelen bir banka soygunu sırasında rehin alınan banka çalışanlarından bazılarının soygunculara âşık olması sonrası patolojik bir rahatsızlık olarak kabul gören söz konusu durum, yalnızca söz konusu dış etken travmalarda değil, bireysel olarak da değindiğimiz aile içi şiddet olaylarında da sıkça görülmektedir. Hak ağzında “celladına âşık olmak” olarak tanımlanan Oslo Sendromu, maruz kalınan psikolojik ve fiziksel durumlarda sıkça görülmektedir. Fakat söz konusu patolojik durumun tanımı ülkemizde yanlış tanımlandığı ve bilindiği için tedavi sürecinde de benzer yanlışlar yapılmaktadır. Maruz kalınan fiziksel ya da psikolojik etkenlere “razı gelmek” ya da “itaat etmek” olarak algılanan tanım yanlıştır.
 
Oslo Sendromu; rehin alınan ya da eziyet gören kişinin rehinecisinin psikolojisini zaman içerisinde kavraması, sorgulaması ve neden-sonuç ilişkisi çerçevesinde zaman içinde kabullenmesi ve hatta ideolojisini desteklemesi olarak açıklanabilir. Sendrom üzerine çeşitli alanlarda birçok araştırma yapan bilim insanı, etik değer olarak kabul gören empati kavramının bu rahatsızlıkta büyük rol oynadığını savunsa da, bu tez bilim dünyasını ikiye ayırmış durumda.Peki, söz konusu sendrom ne gibi durumlarda ortaya çıkar ve tedavisi mümkün müdür?Ülkemizde de sıkça rastladığımız ensest ilişkilerdeYine ülkemizde ne yazık ki sıkça rastladığımız çocuk istismarlarında psikolojisi bozulan çocuk yaşta bireylerin duygusal gelişimini tamamlaması nedeniyle Oslo Sendromu rahatsızlığına kapıldığı gözlemlenmiştirPara karşılığı cinsel ilişki birlikteliklerindeFarklı etnik grupların, din istismarcılarının ya da tarikatların psikolojik ve hatta hayati baskılarına maruz kalmaAile içi şiddet ya da tecavüz gibi ağır suçlara varacak istismarlardaİlgili maddeler dışında söz konusu sendrom benzeri birçok alanda ortaya çıktığı gibi ülkemizde iş hayatında da oldukça fazla yaşanmaktadır. Fakat Oslo Sendromu’nun tedavisi psikoterapi ile mümkündür. Teşhis sonrası çıkartılan periyodik tedavi süreci öncesi hastanın yaşadığı travmanın sağlıklı bir şekilde saptanması ve gözlemlenmesi adına davranışları ve günlük yaşam tarzı inceleme altına alınmaktadır. Tedavi öncesi, tedavi aşaması ve son noktada tedavi sonrası olmak üzere üç temel ayakta devam eden tedavi süreci, beraberinde hastanın yalnızca davranışlarını değil, sendromun ortaya çıkmasına neden olan olaylara dair verdiği tepkileri de gözlem altında tutulmaktadır.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Nance Horan Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisine Genel Bakış

Nance Horan sendromu, doğumda belirginleşebilecek nadir bir genetik bozukluktur. Öncelikle diş anormallikleri ve göz merceklerinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir