Endodonti Hangi Hastalıklara Bakar?

Diş hekimliği dalı olan Endodonti yunanca kelimden alınmıştır. Endo kelimesi “içinde”, odont kelimesi ise “diş” anlamına gelmektedir. İsminden de anlayacağınız üzere dişin yüzeysel kısmı ile değil görünmeyen bölümleriyle ilgilenen hekimlik dalıdır. Endodonti hastalıkları günümüzde çok yaygın hal almış diyebiliriz.

Endodonti Ne Yapar?

Dişin pula bölgelerinde bulunan problemler ile ilgilenen ve tedavisini üstelenen diş hekimliğinin dalı endodontidir. Diş hekimliği bölümünü bitiren kişilerin bir kısmı kök kanal tedavisi uzmanı olur, diğer bir kısmı ise pratik eğitimler alarak doktorasını bitirir. Bu uzmanlar kısaca tanımı ile endodontist olarak adlandırılır. Dişleri pulpa kısımları dış köklerinin en sön bölümlerine kadar uzanmaktadır. Dişin pulpasında problem yaşayan hastalar sıcak ya da soğuk içecek ve yiyeceklere karşı hassas olmaktadır. Bu mevzu ile alakalı endodontistlere başvuran hastaların muayene işlemi gerçekleştirildikten sonra dişin ölmesi görüldüğü durumunda kanal tedavisi uygulaması yapılır. Dişin ölmesinin anlamı muayene zamanı dişe vurulması zaman herhangi bir ağrı hissinin duyulmamasıdır. Yaşanan bu tür olaylar zamanı kök uçlarının lezyon olduğu söylenmektedir. Röntgen çekiminden sonra kanıtlanan vakalar, kanal tedavisi yapılarak düzeltilmektedir. Pulpa iltihaplarının yaşanması zamanı bölgede bulunan sinirler özel tedavi yöntemi ile çıkarılır, bu işlemin ardından kanallar sterile edilerek boş kalan bölgeler doldurulur.

Endodonti hastalıkları zamanı mutlaka uzman bir doktora başvuru yapmak gereklidir. Aksi halde sorun daha da büyüyebilir ve tedavi işlemi çok zor olabilir.

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi yapılacak kişinin diş çevresi lokal anestezi yardımı ile uyuşturulur ve tedavi sırası boyunca hasta hiçbir ağrı hissetmez. Eğer herhangi bir ağrı duyarsanız bir şeyler doğru yapılmamış demektir. Diş etinin kenarında yerleşen kuron ismi verilen bölgeye oyuk açılır ve pulpaya doğru ilerlenir, sonrasında ise çene kemiğine gömülü köke girilir. Kökün iç kısımlarında yerleşen kanalların sinirler çıkartılır ve kanallar tekrarda biçimlendirilir. Uygulama esnasında mikroorganizmalardan kurtulan dış kökü özel malzemeler ile yeniden doldurulur. Kökle alakalı işlemlerin ardından kuron bölgelerindeki harabiyetler restore edilir. Tedavinin ardından diş eski estetik yapısına geri döner ve eskisi gibi fonksiyonlarını kullanmaya devam eder.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Göğüs Hastalıkları Nedir? Göğüs Hastalıkları Bölümü Nelerle İlgilenir?

Göğüs Hastalıkları Nedir? Göğüs hastalıkları solunum sistemi ile ilgilenen ve bu bölümde meydana gelen hastalıkların …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir