Biyopsi Sonucu Nasıl Değerlendirilir?

Biyopsi Sonucu

Biyopsi uygulaması 11.yüzyıldan günümüze kadar gelmiş bir tanı işlemidir. Günümüzde oldukça gelişmiş olan bu işlem ile hastadan alınan çok küçük doku parçaları alınır ve gerekli tanı işlemleri gerçekleştirilir. Hastalıklı dokulardan alınan örneklerin yanı sıra bu dokuların tamamen çıkarılması da söz konusu olabilmektedir. Bu özelliği ile biyopsi hem tanı hem de tedavi için kullanılabilmektedir.

Biyopsi Nedir?

İnsan vücudunda oluşan hastalıkların kesin tanısını koymak için vücudun farklı bölgelerinden alınan dokuların patolojik incelemesi yapılması işlemidir. Genel olarak kanser hastalıklarının teşhisinde kullanılır. Dokunun yapısı incelenebildiği gibi tümörlerin çeşitleri de tespit edilebilir. Biyopsi önceden açık cerrahi operasyonlar ile alınmaktayken günümüzdeki teknoloji ile bu iş için özel olarak üretilen iğneler yardımı ile yapılabilmektedir. Lokal anestezi yapılır ve önceden belirlenen bölgeye iğne giriş yaparak küçük bir doku alır. Ortalama olarak 10 ila 15 dakika sürmektedir.

Biyopsi Nasıl Yapılır?

Biyopsi yapılırken farklı metotlar tercih edilebilir. Dokunun alınacağı organa göre yüzüstü, sırtüstü veya oturarak bu işlem gerçekleştirilebilir. Bazı biyopsilerde ise iğne ile doku alınırken nefesinizi tutmanız gerekebilir.

Oluşacak acıyı hissetmemeniz için öncelikle anestezi uygulanmaktadır. Anestezi ise biyopsi çeşidine ve dokunun alınacağı yere göre uygulanır. Lokal, bilinçli sedasyon veya genel anestezi yapılabilir. Bu tamamen hastanın ve alınacak olan dokunun durumuna göre doktor tarafından belirlenir.

Genel olarak ucu boş ve yuvarlak ince iğneler kullanılır. Bu iğneler dokunun alınacağı bölgeye uygulanır ve kısa bir süre içerisinde gerekli olan doku parçası alınır. İğne ile alınan biyopsinin yanı sıra birçok teknik mevcuttur. Örnek olarak cilt üzerindeki dokuların incelenmesi için tıraş biyopsi yöntemi kullanılabilir. Deri yüzeyinin altından örnek almak için Punch biyopsi uygulanabilir.

Sindirim sistemlerindeki dokuların alınması içinse endoskopik biyopsi uygulanabilmektedir. Bu yöntemde ise hastanın ağız yolundan bir hortum salınır. Hortumun ucunda hem görüntüleme yapılmakta hem de doku parçacıkları alınabilmektedir.

Bu yöntemlerin yanı sıra eksizyonel biyopsi, görüntüleme kılavuzluğunda biyopsi, vakum destekli biyopsi, çekirdek iğne biyopsi gibi biyopsi çeşitleri de vardır.

Biyopsi Nasıl Değerlendirilir?

Alınan dokular patolojik laboratuvarda inceleme yapılarak sonuçlar doktora ulaştırılır. Test sonuçlarının çıkması ise doku üzerinde kaç çeşit inceleme yapılacağına bağlıdır. Yapılan incelemelerde dokuda tümör olup olmadığı incelenir. İyi huylu veya kötü huylu sonuçlar çıkabilir. İyi huylular kanser olmayan dokulardır, kötü huylular ise kanserli dokulardır.

Biyopsi Negatif Sonucu Ne Anlama Gelir?

Biyopsi sonuçlarının yorumlanması uzman doktorlar tarafından yapılması gerekmektedir. Bunun nedeni ise alınan sonuçlar ile farklı testler bir arada incelenerek doğru tespitler yapılabilmektedir. Biyopsi çeşidine göre farklı değerlerde ölçümler yapılarak sonuç negatif olarak çıkmışsa alınan dokuda herhangi bir kanserli hücreye rastlanmamış anlamına gelmektedir.

 Biyopsi Pozitif Sonucu Ne Anlama Gelir?

Alınan doku gerekli incelemeler sonucunda kanserli hücreye sahipse sonuç pozitif olarak çıkmaktadır. Pozitif değer aralıkları yapılan biyopsi çeşidine göre değişmektedir. Burada unutulmaması gereken ise biyopsi sonuçlarında görülen her pozitif sonuç kanser olarak algılanmamalıdır. Sonuçlar diğer faktörler ve diğer test sonuçları ile birlikte incelenerek doktor tarafından yorumlanmalıdır.

Biyopsi Sonrası İyileşme

Yapılan biyopsinin çeşidine göre biyopsi sonrasında hemen sosyal hayatınıza geri dönebileceğiniz gibi bazı biyopsilerde özellikle genel anestezi yapılmışsa bir süre hastanede kalmanız söz konusu olabilir. Genel olarak herhangi bir yan etki görülmese de enfeksiyon, baş ağrıları, ateş gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu tarz durumlarda doktor bilgilendirilmelidir.

Biyopside Ağrı Olur mu?

Biyopsiler anestezi sonrasında uygulandığı için kişi herhangi bir ağrı duymaz. Ancak anestezi etkisi geçtikten sonra biyopsinin türüne göre düşük derecede ağrı hissedebileceği gibi bu ağrı belirli oranlarda artabilir. Genel olarak ağrı kesiciler ile bu ağrılar atlatılmaktadır.

Biyopsiyi Hangi Doktorlar Yapar?

Biyopsiyi yapacak doktor hastalığa göre değişmektedir. Genel cerrahlar yapabileceği gibi kadın hastalıkları ile ilgili biyopsi incelemeleri için Jinekolog, mide ve bağırsak hastalıklarının tanısı için Gastroenterolog, kanser tedavisi incelemelerini gerçekleştirmek için Onkolog, cilt hastalıklarının incelenmesi için Dermatolog ve diğer uzmanlık dallarını ilgilendiren doku incelmeleri için farklı alanlarda uzmanlaşmış doktorlar biyopsi işlemlerini yapabilir, alınan sonuçları değerlendirerek hastanın durumu hakkında yorum yapabilir. Böylelikle biyopsi hastalıkların kesin tanısının konulması için farklı bölümlerce kullanılır.

Diğer tanı yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak için linke tıklayabilirsiniz.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Pankreas Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Hangi Doktor Bakar?

Pankreas Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Kanda yer alan şeker düzeyini ayarlayan, insülin hormonunu dengeleyen, gıdaların …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir