Sırt Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir ? Sırt Ağrısına Hangi Bölüm Bakar ?

Sırt ağrısının en çok kas ve eklem dokularının zarar görmesinde ve zayıf düşmesinde meydana gelen bir olgudur.Sırt ağrısına bağlı birçok neden bulunur. Çeşitli hastalıkların genel belirtilerinden biridir. Örneğin bir gebe kadının sırt ağrısı değişen hormonsal dengesizlikler, fetüsün anne karnında gelişimi ve büyümesi sırasında sırt ağrısı ve bel ağrısı şiddetlenir. Ayrıca kemik rahatsızlığı olan birinde gözlemlenen kemik bozukluklarına (ortopedist) dayalı hastalıklarında da sırt ağrısı oluşabilmektedir.

Sırt Ağrısı Hangi Durumlarda Meydana Gelir ?

Adet öncesi sendromlarında, Sinirlerin zarar görmesinde ,kas yorgunluğunda ve kas gelişimi zayıf olan kişilerde genel olarak sırt ağrısının şiddetli bir şekilde görünmesi olası bir durumdur.Nörolog teşhisinin yapılması istenebilir ve MR çekim sonrası hastalığın ana bulgusu analiz edilebilir. Daha sonra konulan tanı sonrası sırt ağrısına bağlı durumların hangi hastalıklardan kaynaklandığı tespit edilerek hastaya gerekli ilaç tedavi işlemi ya da diğer farklı tedavi, işlemleri uygulanabilir.Bu tür hastalıklara genel olarak Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezleri bakar ve fizik tedavisi sırasında asla cerrahi işlemler söz konusu olmaz.

Sırt Ağrısı İçin Alınacak Önlemler Nelerdir ?


Sırt ağrısı bazen psikolojik nedenlere bağlı durumlarda da ortaya çıkabilir. Uyku bozukluklarının fazla olması ve düzensizliğin artışı ile vücut tam teşekküllü dinlenme moduna girmez. Vücut dinlenmeyince kas ve kemiklerde bu zamanlarda güçsüz kalır ve yorulmaya başlar. Gün içinde sağlanan aktiflik ve enerjinin son dönüm noktasına erişmesi ve tüketilmesi durumlarında da yorgunluk hızlıca vücut kimyasında seyreder. Yorgun düşmüş bir vücut güçten düştüğü için , istenmeyen bel ve sırt ağrıları gelişir. Bu hem psikolojik bir nedenin kaynağı hem de düzensiz beslenme ve yaşamın orta bir parçasıdır. Bunların düzeltilmesi ve kalsiyumun vücut haznesinde yeterli bir şekilde alınmaması olası sırt ağrılarının azalmasına öncü olur. Sağlıklı spor yapılmalı ve kas ve kemik gelişimi için lif içeren besinlere öncelik verilmelidir. Örneğin bir avuç cevizin ve haftada en az 2 kere balık tüketmenin omega bakımından değeri yüksektir.

Süt içme alışkanlığı sürdürülmeli ve suyun yeterli bir şekilde tüketilmesine önem verilmelidir. Bu sayede kemik ve kaslar güç kazanarak çeşitli ağrılarında üstesinden gelecektir. Sırt ağrısının bir diğer nedeni ise gün içinde yapılan ağır işler ve yorgunluk ruh halidir. Kaliteli bir uyku ve uykuyu çabuk getirecek besinlere öncelik verilmelidir. Örneğin papatya çayı tüketmek sırt ağrısı için etkili olmakta aynı zamanda uyku getirebilmektedir.

Sırt Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir ?

Sırt ağrısı eğer çok fazla şiddetli ise ve bunun altında omuriliğe bağlı ve kemiklere bağlı bir bozukluk söz konusu ise öncelikle ilk olarak gitmeniz gereken bölüm,Fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüdür. Eğer psikolojik bir neden ise Nöroloji uzmanına gidilir. Bunun için gerekli MR çekilecek ve durum analizi doktor tarafından doğru bir şekilde sağlanacaktır.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Basur İçin Hangi Doktora Gidilir ? Basur Hastalığına Hangi Bölüm Bakar ?

Makat Hastalıkları olarak bilinen basur’un çok rahatsız edici olduğunu biliriz. Tıp dilinde kullanılan adı hemoroid‘dir. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir