Basur İçin Hangi Doktora Gidilir ? Basur Hastalığına Hangi Bölüm Bakar ?

Makat Hastalıkları olarak bilinen basur’un çok rahatsız edici olduğunu biliriz. Tıp dilinde kullanılan adı hemoroid‘dir. Basur oluşum şekli anüsün 2-3,5 cm içerisinde gelişerek toplar damarların zarar görmesine ve bu genişliğin toplardamar üzerinde olması ile bağ dokusunun zara görmesine ve zayıf düşmesine neden olur. Bağ dokuda meydana gelen gevşekliğin ilerlemesi durumunda basur oluşur.

Basur Nasıl Oluşur ?

Damarlar genişledikçe anüsten fırlayan basur memesinde ciddi anlamda büyüme saptanmıştır. Bu nedenle basuru bir iki ayrı faktörde ele alırız. Biri iç hemoroid içinde ortaya çıkan hasarlar diğeri ise dış hemoroid’dir. Bu iki çeşitlerde derecelenme 4.aşamada ele alınır ve hastalık teşhisi ve tehlikesi derecelendirme ile sınıflandırılır.

Basur’un ana kaynağı kabızlığın artmasıdır. Kabızlık yaşayanlarda makatta zorlama esnasında bir kanama gerçekleşir. Bu kanama makat’ın zarar görmesinden gelen bir yaradır.Bu yaranın açılması ve mikrop kapması ateşlenmeyi meydana getirir. Üstelik kişi tuvalet ihtiyaçlarında ciddi anlamda sıkıntılar yaşar acılar çeker. Kanamanın aşaması ve derecesi basur’un ilerleyip ilerlememesi şeklinde gelişir.

Basur Nasıl Gelişir ?

Küçük basur az kanama ile meydana gelir ve fark edildiği gibi ilaç tedavisi ile hemen eski düzenine kavuşur. Büyük basur hastalığın ilerlemiş ve kanamanın yoğun şekli almış seyridir. Dışkılama sırasında dışkının aşırı sert olması makat bölgesinin yırtılmasına neden  olur. Öncelikle bu gibi sıkıntılı hastalıkların içinde yer almamak için sıvı yumuşak besinlerin daha fazla alınmasına özen gösterilmesi gerekir. Örneğin çorba yeme alışkanlığı mide ve bağırsak hareketlerini düzene koyar. Böylece sindirim sisteminde istenmeyen tembellikler yer almaz. Böylece kişi tuvalete giderken  dışkı normal bir şekli alır.

Toplar damarlarda gelişen gevşek bağ dokusu açıldıkça basur memesinde büyüklük oranı atar ve toplar damarların genişlemesine zemin hazırlar.Basur ilk aşamalarda hafif evreler içinde eyer alır. Bu nedenle 1.derecede basur olanların ağrısı fazla hissedilmez. Fakat evre 4’e yükseldiğinde ağrı daha net hissedilir kişi o an için oldukça zarar görür.

Beslenme bozukluğuna bağlı durumlarda ve yanlış ilaç kullanımlarında da mide bağırsak tembelliği gelişir. Bazı ilaçların yan etkisi kabızlık olabilmektedir. Bu nedenle size ciddi anlamda yan etki yapan ilaçları doktorunuza bildirmekte fayda vardır.

Basur İçin Hangi Doktora Gidilir ?

Basur için gideceğiniz bölüm  genel cerrahi bölüme başvurmaktır. Sorun çok küçük ise dahiliye bölümüne gidebilirsiniz. Fakat sorun ameliyatlık bir hazneye ulaşmış ise doğrudan genel cerrahi bölümünü seçmeniz gerekir.
Eğer ameliyatsız tedavi olsun isterseniz durumun ehlini bilerek doktorunuzdan doğru sinyali beklemeniz gerekir. doktor uygun görmedikçe ameliyat şekli kesinleşmez.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Bel Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir ? Bel Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Bel ağrısı genelde en çok orta yaşlı kişilerde çıkan bir hastalık belirtisidir. Bunun geçerli nedenleri …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir