İnsizyonel Biyopsi Nedir? Faydaları, Zararları ve Riskleri Nelerdir?

İnsizyonel Biyopsi Nedir?

İnsizyonel Biyopsi, cerrahi yollar ile vücuttan gerekli miktarda deri parçasının alınması işlemidir. Dermatolojik hastalıklarda en çok kullanılan işlemlerden birisidir. Hastalığın teşhisi için aktif olan bölgeden örnek alınarak testler yapılır. Derinin alınması gereken yerin büyüklüğü ve derinliği ise lezyonlara göre belirlenebilir.

insizyonel biyopsi nedir
insizyonel biyopsi nedir

Öncelikle insizyonel biyopsi için malzemelerin hazır olması gerekir. Bu malzemeler lokal anestezi için lidokain, steril eldiven, antiseptik solüsyon alkol, steril enjektör, steril portegü, steril bistüri sapı, steril örtü delikli, bistüri ucu, steril penset, iplik makarası, steril direksiyon makası, doku çengeli, gazlı bez, hemostatik klemp, dikiş materyalleri, formol solüsyon, serum, antibiyotik merhem, taşıma kabı, bipolarpenset, elektro cerrahi cihazı ve işaretleme kalemi şeklinde sıralanabilir.

Daha sonra ise kesilecek yer belirlenir ve bu alanlar kalem aracılığıyla işaretlenir. Daha sonra 4-5 mm lik alan için 4-5 cm lik bir alana lokal anestezi uygulanır. Lokal anestezinin etkisini göstermesi için yaklaşık 20 dakika kadar beklenir.

Daha sonra antiseptik ile temizlenen alan bir bezle örtülür. Tabi ki operasyon bölgesi açık olacak. Daha sonra bistüri ile işaretli bölgeye kesi işlemi yapılır. Bu kesim işlemi tamamlandığında doku parçası doku çengeli yardımı ile tutulur ve bistüri ile subkutan parçası dokudan kesilerek alınır. Bu parça daha sonra incelemeye gönderilmek üzere formal solüsyonuna konulur.

En son olarak yara kenarları birbirine dikilir. Ve bundan sonra yara bölgesi merhem yardımıyla temizlenir ve yara sarılıp bantlanarak üstü kapatılır.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Pankreas Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Hangi Doktor Bakar?

Pankreas Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar? Kanda yer alan şeker düzeyini ayarlayan, insülin hormonunu dengeleyen, gıdaların …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir