Apandisit için Hangi Doktora, Bölüme, Branşa Gidilir?

Apandisit’in bir kişi ilk olarak aile hekimleri, dahiliyeciler ve çocuk doktorları gibi genel uzmanlar tarafından görülebilir, ancak cerrahların, özellikle de genel cerrahların görmesi daha önemlidir. Acil olarak hastaneye gitmeniz halinde, bir süre sonra genel cerrahlar müdahalede bulunacaktır. Apandisit ağrısı önemli bir durum olduğundan dolayı kesinlikle ihmal edilmemelidir. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

Apandisit Nedir?

Apendiksin ani iltihaplanması veya şişmesi apandisit olarak adlandırılır ve kalın bağırsağın ( kolon ) başladığı yerden ayrılan tüp benzeri bir yapıya sahiptir. Bu, kalem inceliğinde ve yaklaşık 10 cm (4 inç) uzunluğundadır.

Apandisit, günümüzde antibiyotik kullanımı ve güvenli cerrahi tedavisi ile birlikte, riskli olmaktan çıkmaktadır. Ancak nadiren de olsa ölümcül sonuçlara yol açabilir. Apandisit, her 15 kişiden 1’ini etkiliyor ve erkeklerde, kadınlardan daha fazla görülüyor. Apandisit en sık olarak 10 ila 30 yaş arasındaki kişilerde görülür.

Apandisit’in Nedenleri

Apendiksin enflamasyonu genellikle enfeksiyona neden olan tıkanıklığın sonucudur. Apendiks; ek dışkı, sertleşmiş kitleler veya bağırsaktaki yabancı cisim tarafından bloke edildiğinde ortaya çıkabilir. Bu tıkanıklık, doğrudan apendiksin iltihaplanmasına neden olur ve bakteriyel enfeksiyon meydana getirir. Tüm bunların yanısıra eklemdeki lenf düğümleri şiştiğinde de tıkanma meydana gelebilir. Tıkanmanın az da olsa nedenleri; X-ışınlarından sebze ve meyve tohumları, mide kurtları ve kalınlaşmış baryumlardan kaynaklanır.

Yaşlılarda görülen apandisit, bazen kolonun bir tümöründen (kanser) kaynaklanmaktadır.

Apandisit’in Belirtileri

Apandisitin erken belirtileri arasında şunlar olabilir:

– Kabızlık, ishal veya gaz

– Göbeğin etrafında başlayan karın ağrısının sağ alt kısımda bir keskin ağrıya dönüşmesi ( yaklaşık 2 saat boyunca )

– İştah kaybı

– Mide bulantısı ve kusma

Bunlar ergenlerde ve genç erişkinlerde görülen klasik semptomlardır. Küçük çocuklarda ağrı daha çok olabilir. Yaşlı yetişkinlerde ise genellikle daha az ağrı olur.

Diğer apandisit belirtileri şunlardır;

– Karın şişliği ve sertliği

– Sol tarafa basıldığında karın’ın sağ tarafında oluşan ağrı

Bunlar, inflamasyonun karın boşluğuna yayıldığına işaret olabilir. Bu ve buna benzer durumlarda acil olarak hastaneye müracaat edilmelidir.


Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Bel Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir ? Bel Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Bel ağrısı genelde en çok orta yaşlı kişilerde çıkan bir hastalık belirtisidir. Bunun geçerli nedenleri …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir