Lökoplaki Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tanısı, Risk Faktörleri ve Tedavisi

Lökoplaki Nedir?

Lökoplaki, dilinizde kalın ve beyaz lekelerin ve ağzınızın astarının oluştuğu bir durumdur. Sigara en yaygın nedenidir. Ancak diğer rahatsızlıklar da bu duruma neden olabilir. Hafif lökoplaki genellikle zararsızdır ve çoğu zaman kendi kendine gider. Daha ciddi vakalar ağız kanserine bağlanabilir. Bunlar derhal tedavi edilmelidir. Düzenli diş bakımı, rekürrensleri önlemeye yardımcı olabilir.

Lökoplaki Belirtileri Nelerdir?

Lökoplaki ağzınızın içinde sıra dışı görünen yamalar ile işaretlenir. Bu yamalar görünüm olarak değişebilir ve aşağıdaki özelliklere sahip olabilir:

  1. beyaz veya gri renk
  2. kalın, sert, yükseltilmiş yüzey
  3. kıllı (sadece tüylü lökoplaki)
  4. kırmızı lekeler (nadir)

Kızarıklık kanser belirtisi olabilir. Kırmızı lekeli yamalar varsa hemen doktorunuza bakın.

Lökoplaki, diş etleriniz, yanaklarınızın içinde ve dilinizin altında veya üzerinde oluşabilir. Yamaların gelişmesi birkaç hafta sürebilir ve nadiren ağrılıdır.

Bazı kadınların vulva bölgesindeki cinsel organlarının dış kısmında lökoplaki gelişebilir.

Lökoplaki Nedenleri Nelerdir?

Lökoplaki nedeni tam olarak bilinmemektedir. Öncelikle tütün kullanımı ile bağlantılıdır. Sigara en yaygın nedenidir. Ancak çiğneme tütünü de lökoplakiya neden olabilir.

Diğer nedenler şunlardır:

  • yanağınızın içine, ısırma gibi yaralanma
  • pürüzlü, düz olmayan dişler
  • özellikle takılmamışsa protez
  • vücudun inflamatuar koşulları
  • uzun süreli alkol kullanımı

Bazı araştırmalar, lökoplaki ve insan papilloma virüsü arasında bir bağlantı olabileceğini düşündürmekle birlikte, nedensel bir ilişkiyi destekleyen yeterli kanıt yoktur.

Tüylü Lökoplaki : Epstein-Barr virüsü (EBV), tüylü lökoplakia’nın ana nedenidir. Bu virüsü aldıktan sonra, vücudunuzda kalıcı olarak kalır. EBV genellikle uykudadır. Bununla birlikte, tüylü lökoplaki yamalarının herhangi bir zamanda gelişmesine neden olabilir. Salgınlar, HIV veya diğer bağışıklık sorunları olan kişilerde daha yaygındır

Lökoplaki Tanısı Nasıl Konulur?

Lökoplaki genellikle sözlü sınavla teşhis edilir. Sözlü sınava girerken, diş hekiminiz veya birinci basamak doktorunuz yamalar lökoplaki olup olmadığını doğrulayabilir. Oral pamukçuk için koşulu yanlış anlayabilirsiniz . Lökoplaki yamaları, ağız pamukçukundan farklı olarak silinemez.

Diş hekiminizin veya doktorunuzun, lekelerinizin nedenini doğrulamak için başka testler yapması gerekebilir. Bu onların gelecekteki yamaların gelişmesini engelleyebilecek bir tedavi önermelerine yardımcı olur.

Bir yama şüpheli görünüyorsa, diş hekiminiz veya doktorunuz biyopsi yapacak. Bir biyopsi yapmak için, bir ya da daha fazla noktadan küçük bir doku parçasını çıkarırlar. Daha sonra prekanseröz veya kanserli hücreleri kontrol etmek için bu doku örneğini tanı için bir patoloğa gönderirler.

Lökoplaki Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu yama kendi başına gelişir ve herhangi bir tedavi gerektirmez. Tütün kullanımı gibi lökoplakilere neden olabilecek herhangi bir tetikleyiciden kaçınmak önemlidir. Bir diş probleminden kaynaklanan tahriş ile ilgili ise, diş hekiminiz buna hitap edebilir.

Bir biyopsi oral kanser için pozitif çıkarsa, yama hemen çıkarılmalıdır. Bu, kanserin yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Yamalar lazer tedavisi , neşter veya dondurma prosedürü kullanılarak çıkarılabilir .

Tüylü lökoplaki’nin ağız kanseri ile sonuçlanması olası değildir ve genellikle çıkarılması gerekmez. Diş hekiminiz veya doktorunuz, yamaları büyümemeye yardımcı olmak için antiviral ilaçları reçete edebilir. Retinoik asit içeren topikal merhemler de yama boyutunu azaltmak için kullanılabilir.

Lökoplaki Nasıl Önlenir?

Birçok lökoplaki durumu yaşam tarzı değişiklikleri ile önlenebilir:

  • Sigara veya tütün çiğnemeyi bırakın.
  • Alkol kullanımını azaltın.
  • Ispanak ve havuç gibi antioksidan bakımından zengin besinler yiyin. Antioksidanlar, yamalara neden olan tahriş edici maddeleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olabilir.

Lökoplaki’den şüpheleniyorsanız derhal doktorunuza veya doktorunuza başvurun. Bu, yamaların daha da kötüye gitmesine yardımcı olabilir.

Takip randevuları çok önemlidir. Lökoplaki geliştirdikten sonra, gelecekte tekrar gelişme riskiniz artar.

Lökoplaki İle Yaşamak !

Çoğu durumda lökoplaki yaşamı tehdit etmemektedir. Yamalar ağzınıza kalıcı hasar vermez. Lezyonlar genellikle tahriş kaynağının kaldırılmasından birkaç hafta sonra kendi kendilerine temizlenirler. Bununla birlikte, eğer yama’nuz çok acı veriyorsa veya şüpheli görünüyorsa, diş hekiminiz dışarıda bırakmak için test isteyebilir:

  • ağız kanseri
  • HIV
  • AIDS

Lökoplaki öyküsü, ağız kanseri riskinizi artırabilir, bu nedenle ağzınızda düzensiz yamalar fark ettiğinizi doktorunuza bildirin. Lökoplaki için risk faktörlerinin birçoğu da ağız kanseri için risk faktörleridir. Oral kanser lökoplakia ile birlikte oluşabilir.


Merak ettiğiniz konuları yorum olarak yazınız. Cevap vereceğiz.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Peniste Egzama Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tanısı ve Tedavisi

Peniste Egzama Nedir? Egzama bir grup inflamatuar cilt durumunu tanımlamak için kullanılır. Yaklaşık 32 milyon …

1 Yorum Var

  1. Slm hocam kıllı lokapati var dilde hiv de yok 10 ay da cinsel oral ilişki sonrası oldu enfeksyon doktorları yok diyor enson biyopsi olacam olsaydı bişey 10 aydan önce çıkardı dedi doktırlar nedir sizce tüm vitamin deyerleri normal.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir