Guatr Hastalığı için Hangi Doktora Gidilir?

Guatr Hastalığı için Hangi Doktora Gidilir?

Günümüzün yaygın olarak bilinen Guatr hastalığı, boyunun alt tarafında bulunan, kelebek şeklini andıran küçük salgı bezlerine Tiroid ismi verilmektedir. Bu salgı bezleri bireylerin metabolizmasını kontrol altına alınmasını ve vücudun büyümesini sağlamaktadır. Aynı zamanda, yine bu bezler vücutta hormon oluşmasını sağlamakla beraber, Troid hormonları birçok organın ve hücrenin işleyişi oldukça etkilemektedir.

Vücudumuzun günlük hayatta kullanmak ile zorunlu olduğu enerji, ısı ve sindirim sistemi, kal ve beyin gibi temel ihtiyaçların stabil bir şekilde çalışması, yine bu hormonlara bağlıdır. Guatr hastalığı ise, Troid bezlerinin anormal bir şekilde büyümesinden ve değişik şekillere girmesinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır.

Söz konusu Tiroid bezleri büyüme gösterdiğinde hormonların üretim sayısı aynı seviyede kalabildiği gibi, azalma veya çoğalma da gösterebilmektedir. Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerde solonum güçlüğü, uyku düzensizliği, aşırı ve dengesiz bir miktarda kilo alıp verme, öksürük gibi fizyolojik etkiler görülmektedir. Ayrıca Guatr hastalığının nedenleri üç ana başlık dalında incelenebilmektedir. Bu başlıklar ise, basit, kalıtsal ve diğer farklı sebeplerin bütünüdür.

Guatr Hastalığı Hangi Bölüm Bakar?

Guatr hastalığına yakalanan bireyler ya da bu hastalığa yakalandığında şüphe eden kişiler, Dahiliye, yani iç hastalıkları bölümüne başvurmaları gerekir. Ayrıca, kulak burun boğaz, bölümünde yapılan testlerde de belli olabilir. Aranan hormon eksikliğinin yetersiz veya düzensiz olması, guatr rahatsızlığında beraberinde getirmektedir. Ayrıca guatr rahatsızlığına neden olan diğer bir unsur ise iyot eksikliğidir. Fakat hastalığın nedenlerini ve tespitini uzman doktorlar karar vermektedir.

Ayrıca, guatr rahatsızlığı kendi içerisinde çeşitli gruplara ayrılmaktadır. Zehirli denilen guatr çeşidi, hormonların gerektiğinden fazla üretilmesinden kaynaklanır. Belirtileri ise, ellerde titreme, çarpıntı, kalp ritminin bozulması, iştah artışı ve kilo amadır.  Ayrıca doktora gitmeden önce yapmanız gereken önemli bir nokta ise, kendinizde yaşadığınız belirtileri tespit etmek ve doktorunuzun Guatr tespiti yapmasına yardımcı olmaktır. Hormon yetersizliğinden veya fazlalığı uzman bir doktor tarafından da anlaşılmaktadır. Ancak Guatr tespiti, dahiliye bölümü hocaları tarafından yapılmaktadır.

Ayrıca, doktorunuz, hormon fazlalığı tespit ederse, size hormon kesici ilaç verecektir. Ayrıca tüm testlerin yapılmasından sonra, dahiliye doktorunuz sizi büyük bir olasılıkla endokrinoloji dalına yönlendirecektir.

Guatr’da Temel Neden : İYOT EKSİKLİĞİ

Guatr rahatsızlığına yakalanan bireylerde en çok karşılaşılan iyot eksikliği, aslında hastalığın ana sebeplerinden biridir. Tiroid bezi, tiroid hormonu üretmek için vücuttaki kanlardan iyot toplamak zorundadır. Fakat vücutta yeterli miktarda iyot kanı bulunmaması, hastalığın açmış olduğu sorunları gün yüzüne çıkmaya başlar. Ayrıca, beyin tiriod hormonu üretmesi açısından, vücudun diğer bölgelerindeki trioid bezlerine haber göndermektedir.

Hormon üretimi yapmaya çalışan bezler alınan haberden sonra büyümeye başlar. Ülkemizde iyot eksikliğinin neden olduğu hastalık sayısı bir hayli fazladır. Vücudun iyot eksikliğini tamamlamak için, esin değerleri tüketilmesi önerilir. Ancak bu besin değerleri iyotlu topraklarda yetişmesi de gerekir.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Bel Ağrısı İçin Hangi Doktora Gidilir ? Bel Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

Bel ağrısı genelde en çok orta yaşlı kişilerde çıkan bir hastalık belirtisidir. Bunun geçerli nedenleri …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir