Fahr Sendromu Nedir? Nedenleri ve Tedavisine Yaklaşım

Fahr Sendromu, hareketten sorunmlu beyin bölgelerinde anormal seviyelerde kalsiyum birikmesine bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalığa verilen addır. Kalsiyum adını verdiğimiz madde bazal gangliyonlarda, serebral ve kortikal bölgelerde birikir. Zamanla buralarda çökerek ve atrofi oluştururlar. Nedenleri incelendiğinde endokrin hastalıklar, cilt hastalıkları, mitokondriye bağlı miyopatiler ve bazı enfeksiyonların etkili olduğu düşünülmektedir. Kan testleri, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme gibi ileri görüntüleme aygıtları hastalığın tanısı için çok ama çok önemlidir.  Belirtileri arasında yürüme sorunları, konuşma problemleri, hafıza kaybı, bunama, titreme ve bozuk kas hareketleri bulunmaktadır. Diğer belirtiler ise yutma güçlüğü, bellek kayıplarıdır. Henüz Fahr hastalığı tedavisi bulunabilmiş değildir. Mevcut tedavi rejimi hastalarda ortaya çıkan belirtileri kontrol altında tutmaya dayanır. Bu konu ile ilgili aklınıza takılan tüm sorularına yorum alanına yazabilirsiniz. Mümkün olduğunca cevaplamaya çalışacağım. Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle hoşça kalın.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Oslo Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Patolojik doğası dışında psikoloji ve ideolojik bağlamda da bir sendrom olarak kabul gören Oslo Sendromu, …

2 yorumlar

  1. bende fahr sendromu var teşhis 2006 yılında konuldu rocatriol 05 mg calcimax d3 kullanıyorum bu hastalığın özür oranı var mı

  2. Merhaba,
    2008 yılında fahr teşhisi kondu.. kalsiyum hormanlarımda bir sorun olmadığı çıktı.. bu hastalığa ait bir ilaç kullanımım yok..
    “İlerlemesi yavaş” deniliyor.. “yavaş” ile kasıt nedir, ilerledikçe en sık görülen fiziksel, psikolojik hastalıklar nelerdir?
    Fahr hastalığı için vergi indirimi/ özürlülük oranı alabiliyor muyuz?
    Teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir