Osteomalazi Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi

Osteomalazi Nedir?

Osteomalazi kemiklerin zayıflamasıdır. Kemik formasyonu veya kemik yapım süreci ile ilgili sorunlar osteomalazi’ye neden olur.

Bu durum osteoporoz ile aynı değildir . Osteoporoz, halihazırda oluşmuş ve yeniden şekillendirilmiş olan canlı kemiğin zayıflamasıdır.

Osteomalazi nedir.

Osteomalazi Nedenleri Nelerdir?

D vitamini eksikliği osteomalazi’nin en sık nedenidir. D vitamini , midenizdeki kalsiyumun emilmesine yardımcı olan önemli bir besindir .nD vitamini ayrıca kalsiyum ve fosfat düzeylerinin korunmasına yardımcı olur, böylece kemikleriniz düzgün bir şekilde oluşur. Güneş ışığı altında ultraviyole (UV) ışınlarına emerek deride yapılır . Süt ürünleri ve balık gibi gıdalardan da emilebilir.

Vücudunuzda D vitamini düzeyinin düşük olması durumunda kemiklerinizin güçlü kalması için gerekli olan kalsiyumu işleyemezsiniz. Bu diyetle ilgili bir problemden, güneşe maruz kalmama veya bağırsaklarınızdaki bir sorundan kaynaklanabilir.

Ayrıca, mide veya ince bağırsağınızın parçalarını çıkarıldığı ameliyatlarda, D vitamini emilmesiyle ilgili bir probleminiz olabilir. Bazı koşullar D vitamini emilimini engelleyebilir:

  1. Çölyak hastalığı bağırsaklarınızın iç yüzeyine zarar verebilir ve D vitamini gibi önemli besin maddelerinin emilimini engelleyebilir.
  2. Bazı kanser türleri D vitamini işlenmesini engelleyebilir.
  3. Böbrek ve karaciğer hastalıkları D vitamini metabolizmasını etkileyebilir.

Fosfat içermeyen bir diyet, osteomalazi’ye de yol açabilen fosfat tükenmesine neden olabilir. 

Osteomalazi Belirtileri Nelerdir?

Birkaç osteomalazi belirtisi vardır. En yaygın olanı kolayca kırılan kemiklerdir. Bir diğeri kas zayıflığıdır. Bu, kasın kemiğe yapıştığı bölgelerdeki sorunlardan kaynaklanır. Osteomalazi olan bir kişi, yürümekte ya da yürümekte olan bir yürüyüşe zor zamanlar geçirebilir.

Osteomalazi belirtileri ve osteoproz ile farkları.
Kemik ağrısı, özellikle kalçalarınızda da yaygın bir semptomdur. Sıkıcı, ağrılı bir ağrı, kalçalarınızdan aşağıdaki yerlere kadar yayılabilir:

  1. alt sırt
  2. pelvis
  3. bacaklar

Ayrıca kanınızda çok düşük seviyelerde kalsiyum varsa, şunlara sahip olabilirsiniz:

  1. düzensiz kalp ritimleri
  2. ağzınızın etrafında uyuşma
  3. kollarınız ve bacaklarınızdaki uyuşma
  4. el ve ayaklarınızdaki spazmlar

Osteomalazi Nasıl Teşhis Edilir?

Teşhise ulaşmak için doktorunuz kan testi yapar. Aşağıdakilerden herhangi birini gösterirse, osteomalazi veya başka bir kemik bozukluğunuz olabilir:

  1. D vitamini düşüklüğü
  2. düşük kalsiyum seviyeleri
  3. düşük fosfor seviyeleri

Doktorunuz ayrıca sizi alkalin fosfataz izoenzimleri için de test edebilir. Yüksek seviyeler osteomalaziyi gösterir. Ve bir başka kan testi paratiroid hormon düzeyinizi kontrol edebilir. Bu hormonun yüksek seviyeleri yetersiz D vitamini ve diğer ilgili sorunları göstermektedir.

Osteomalazi tedavisi.
X-ışınları ve diğer görüntüleme testleri kemiklerinizde Kırıklar küçük yaralanmalarla bile bu bölgelerde başlayabilir. Doktorunuzun osteomalazi teşhisi için kemik biyopsisi yapması gerekebilir. Küçük bir örnek almak için cildinize ve kasınıza bir iğne yerleştirecek ve kemiğinize sokacaklar. Numuneyi bir slayda yerleştirecek ve mikroskop altında inceleyeceklerdir.

Genellikle bir X-ışını ve kan testleri bir tanı koymak için yeterlidir ve bir kemik biyopsisi gerekli değildir.

Osteomalazi Nasıl Tedavi Edilir?

Doktorunuz erken osteomalazi tespit ederse, sadece D vitamini, kalsiyum veya fosfatın oral takviyesini almanız gerekebilir.

Bağırsak yaralanması veya ameliyat nedeniyle emilim problemleriniz varsa veya temel besin maddelerinde düşük bir diyetiniz varsa, başlangıç tedavisi ile kurtulabilirsiniz. Nadir durumlarda, D vitamini, cildiniz boyunca bir enjeksiyon olarak veya kolunuzdaki bir damardan intravenöz olarak alabilirsiniz. Güneş ışığında dışarıda biraz zaman geçirmeniz gerekebilir, böylece vücudunuz cildinizde yeterli D vitamini yapabilir.

D vitamini metabolizmasını etkileyen diğer altta yatan koşullarınız varsa tedaviye de ihtiyacınız olabilir. Osteomalazi azaltmak için siroz ve böbrek yetmezliği tedavisi gerekir .

Şiddetli osteomalazi veya rikets vakası olan çocuklarda kemik deformasyonunu düzeltmek için diş teli takmak veya ameliyat yapmak gerekebilir.

Osteomalazi Komplikasyonları Nelerdir?

Yeterli D vitamini yoksa semptomlar azalır. Ayrıca takviyeleri kullanmayı bırakırsanız veya böbrek yetmezliği gibi altta yatan rahatsızlıklara dikkat etmezseniz belirtiler geri dönerler. Bir tedavi planı oluşturmak için doktorunuzla konuşmanız faydalı olacaktır.

Osteomalazide Yaşam Beklentisi

Eğer tedavi etmezseniz Osteomalazi birçok kırık kemik ve ciddi deformiteye yol açacaktır.

D vitamini, kalsiyum ve fosfor alımını artırırsanız birkaç hafta içinde iyileşme görebilirsiniz. Kemiklerin tamamen iyileşmesi yaklaşık altı ay sürer.

Merak ettiklerinizi konunun altındaki yorum sekmesine yazınız. Cevap vereceğim.
Yaralanılan Kaynaklar:

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir