Hepatit C Belirtileri ve Tedavisi ile İlgili Bilgiler

Hepatit karaciğer iltihabı için kullanılan genel bir terimdir. Normalde, karaciğer kandaki atıkları parçalamakla görevlidir. Ancak karaciğer iltihaplandığında, atık maddelerden kurtulmak yeterli iş yapmaz. Bu, atık ürünlerin kan ve dokularda birikmesine neden olur. Birçok farklı şey hepatite neden olabilir. Hepatitin en yaygın nedeni, 5 hepatit virüsünden (A, B, C, D veya E) biridir. Karaciğere, zehirlere, otoimmün bozukluklara, aşırı alkol kullanımına, karaciğerde yaralanmaya bağlı olabilir. Daha seyrek olarak, mononükleoz veya sitomegalovirüs gibi viral enfeksiyonlar hepatite neden olabilir.
İki ana tür hepatit vardır: akut hepatit (kısa ömürlü) ve kronik hepatit (en az 6 ay süren). Çoğu kişi birkaç gün veya birkaç hafta içinde akut enflamasyonu atlatır. Ancak bazen iltihap gitmez. Eğer enflamasyon 6 ay içinde gitmezse, kişi kronik hepatit geçirir.
Hepatit C, hepatit C virüsünün neden olduğu ciddi bir karaciğer enfeksiyonudur. Kanla temas yoluyla kişiden kişiye yayılır. Hepatit C hastalığına yakalanmış birçok insanda yıllardır herhangi bir belirti görülmemektedir. Bununla birlikte, hepatit C genellikle kronik bir hastalıktır (bu da gitmez anlamına gelir). Hepatit C’niz varsa, siroz ve karaciğer kanserine zemin hazırlayabileceğinden bir doktor tarafından dikkatle izlenmelidir. Hepatit C’den kaynaklanan siroz, karaciğer yetmezliğinin önde gelen bir nedenidir ve karaciğer nakline ihtiyaç duyar.

Hepatit C Belirtileri Nelerdir?

Birçok kişi, virüsü uzun süre almasına rağmen, kendilerini hasta hissetmez veya hepatit C belirtileri göstermez. Bazı insanlar hafif virüs benzeri semptomlara sahiptir ve bu durum virüse ilk bulaştırıldıktan 2 hafta ila 6 ay sonra geçerlidir. Semptomlar şunları içerebilir:

  1. Hafif yorgunluk 
  2. Eklemlerinizdeki ve kaslarınızda sorunlar 
  3. Bulantı 
  4. İştahsızlık 
  5. Karaciğer bölgelerinde hassasiyet 

Hastalık ilerledikçe hepatit C karaciğer hasarına neden olabilir. Çoğu durumda, karaciğer sorunları gelene kadar herhangi bir belirti yoktur. Karaciğer problemleri semptomları ortaya çıkarsa aşağıdakileri içerebilir:

  1. Yorgunluk 
  2. Bulantı 
  3. Kusma 
  4. İştahsızlık 
  5. Sarılık (cildin sarılığı ve beyazların gözleri) 
  6. Düşük dereceli ateş (102 ° F’a kadar ateş)

Enjektör ile İlaç Tedavisi Almadım Nasıl Bulaşmış Olabilir?

Hepatit C genellikle hastalığı olan bir kişinin kanıyla doğrudan temas yoluyla yayılır. Dövme veya vücuda delme için kullanılan iğnelerle de bulaşabilir. Nadiren, hepatit C bir anneden doğmamış bebeğine geçebilir. Bu virüs, cinsiyet, tıraş ülseri veya diş fırçası paylaşımı yoluyla bulaşabilir, ancak bu oluşumlar da nadirdir. Birçok kez, hepatit C’nin nedeni asla bulunmaz.

Hepatit C Hastalığım Var Bir Başkasına Bulaşır mı?

Evet, hepatit C’ye yakalandıysanız, her zaman başkalarına geçirebilirsiniz. Hepatit C’niz varsa kan bağışı yapamazsınız. Hepatit C’yi bu yollarla geçirmek çok nadir olmasına rağmen traş makineleri ve diş fırçaları gibi kişisel eşyaları paylaşmamalısınız. 
Seks yaparken daima prezervatif kullanın. Hepatit C’niz varsa, cinsel eşlerinizde hastalık açısından test edilmelidir. Çocuk sahibi olmak istiyorsanız doktorunuzla konuşun. Virüs, bir anne tarafından henüz doğmamış bebeğine kolayca yayılmaz, ancak önlem almak zorunda kalmanız gerekecektir. Bununla birlikte adet döngüsü sırasında seks yapmayın, çünkü hepatit C virüsü adet kanında daha kolay yayılır.

Hepatit C’nin Tedavisi Var mı?

Hepatit C için kanıtlanmış bir tedavisi henüz bulunmamaktadır ancak 6 ay ila 1 yıl ilaçları aldıktan sonra birçok kişi (% 45 ila % 75) daha fazla sorun yaşamamaktadır.Tedaviyi hekiminizle beraber planlamalısınız. Hepatit C için standart tedavi metodu antiviral ilaçların bir kombinasyondur. Doktorunuz ilaçların tam bir kombinasyonunu reçete eder. Tedavinizi tamamladıktan sonra kandaki hepatit C değerlerini kontrol edecektir. Sisteminizde halen önemli miktarda virüs varsa, doktorunuz başka bir ilaç türünü önerebilir.

Hepatit C Hastalığım Var, Nelere Dikkat Etmeliyim?

İyi sağlık alışkanlıkları ve hepatit C’li hastalar için, özellikle alkol ve karaciğer üzerinde stres oluşturabilecek diğer ilaçların kullanılmaması için önemlidir. Sağlıklı bir diyet ile beslenmelisiniz ve düzenli egzersiz yapmalısınız. Aile doktorunuz sağlıklı ve pratik bir diyet planlamanıza yardımcı olabilir. Asetaminofen de dahil olmak üzere birçok ilaç karaciğer tarafından parçalanır ve karaciğer hasarının hızını artırabilir. Ayrıca hepatit C gibi karaciğer hastalıklarının ilerlemesini hızlandırdığı için alkol kullanımını da sınırlandırmanız gerekir. Arada bir alkollü içki kabul edilebilir olabilir ancak önce doktorunuza danışın. 

Hepatit C’de İlaç Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Hepatit C için tedavinin yan etkileri aşağıdakileri içerebilir: 
  1. Bulantı 
  2. Kusma 
  3. Ateş 
  4. Yorgunluk 
  5. Depresyon 

Yan etkiler genellikle tedavinin ilk birkaç haftasında kötüleşip zamanla daha az şiddetlenir. İlacınızın yan etkileri ile ilgili sorun yaşıyorsanız, doktorunuzla konuşun. O, bazı yan etkileri hafifletmenin yollarını önerebilir. Örneğin, ilacınız size mide bulantısı hissettiriyorsa yardımcı olabilir.olacaksınız. Doktorunuz size söyleyene kadar ilacınızı almayı bırakmayın.

Tedavinin İşe Yaradığını Nereden Bilebilirim?

Tedavinin amacı kandaki hepatit C virüsünün miktarını, 24 haftalık terapiden sonra algılanamayan seviyelere indirmektir. Kanınızdaki virüse, viral yük denir. Tedavinizin sonunda, doktorunuz viral yükünüzü ölçmeli ve karaciğerinizin ne kadar sağlıklı olduğunu öğrenmelidir. Hepatit C tanısı konduğunda yapılan testlerin birçoğunu tekrarlar. Kanınız virüsün çok az kopyası varsa, testler onları ölçemez ve virüsün tespit edilemediği söylenir. 
Tedaviniz bittikten sonra en az 6 ay süreyle saptanamaz kalırsa, devamlı virolojik yanıt (SVR) diye bir şeye sahipsiniz demektir. SVR’ye sahip insanlar gelecekte ciddi karaciğer sorunlarından kaçınma şansına sahiptir. Tedavi viral yükünüzü düşürmezse veya tedaviden sonra SVR’niz yoksa doktorunuz diğer tedavi seçeneklerini sizinle görüşecektir. 

 Hepatit C ile Nasıl Baş Edebilirim?

Hepatit C ile baş etmek kolay değildir. Üzüntülü, korkmuş ya da öfkeli hissedebilirsiniz veya hastalığınızın olduğuna inanamayabilirsiniz. Bu duygular normaldir ancak günlük hayatınızı yaşamamıza engel olmamalıdır. Devam ettirecek olursanız depresyondan muzdarip olabilirsiniz. Depresyona maruz kalan kişilerin hemen hemen her gün, gün boyunca şu semptomlara sahiptir: 
  1. Üzgün, umutsuz ve sık sık ağlama 
  2. Beğendiğiniz şeylerde ilgi ve zevk kaybı
  3. Suçlu, çaresiz veya değersiz hissetmek 
  4. Ölüm veya intihar düşünmek 
  5. Çok fazla uyku veya uyku problemi 
  6. İştah kaybı ve istenmeyen kilo kaybı 
  7. Her zaman çok yorgun hissetmek 
  8. Dikkat çekme ve karar vermede zorlanma 
  9. Huzursuz hissetmek 

Belirtilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuzla konuşun. Doktorunuz, bir destek grubu veya terapist önererek yardımcı olabilir.

Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle hoşça kalınız. Yorumlarınızı alt taraftan yapabilirsiniz.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Ağız Kokusu

Ağız Kokusu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ağız kokusu insanların son derece rahatsız olduğu bir durum olarak kabul edilmektedir. Bu soruna bağlı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir