El Titremesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

            Ellerde istemsiz olarak gerçekleşen hareketlenmeler titreme olarak adlandırılır. Eller dışında diğer uzuvlarda da görülmesiyle birlikte en yaygın olanı ellerdedir. Ellerin titremesi tek başına bir hastalığın sebebi olmaktan ziyade daha çok bir hastalığın belirtilerinden biri olarak kabul edilir. El titremesinin birçok sebebinin olacağı göz önünde bulundurularak, gözlemlenebilen diğer belirtilerle birlikte düşünülmesinde fayda vardır.

Ellerde görülen titremeye neden olan hastalıklar düşünüldüğünde ilk olarak esansiyel tremor, Parkinson hastalığı, inme (felç), tiroid bezinin fazla çalışması, anksiyete, alkol, kafein veya ilaç bağımlılığı, kan şekerinin düşmesi, hungtington hastalığı, serebellar bozukluk gibi hastalıklar akla gelmektedir. Ancak unutulmamalıdır ki bir tek el titremesinin olması direkt teşhisin konması için yeterli değildir.

Kişinin yaş durumu da ellerde titremeyle ilgili fikir verebilir. Gençlerde görülen el titremesi çoğunlukla stres ve kaygı temelli olabiliyorken 50-60 yaş arası insanlarda görülen ve düz zemin üzerinde bile durdurulamayan el titremesi çoğunlukla Parkinson hastalığının en önemli belirtilerinden biri olarak kabul edilmektedir. Tedavisi olmayan bir hastalık olan Parkinson için hastanın duruma alışması beklenmektedir. Psikolojik kaynaklı olan el titremelerinde ise kişinin kendine yaptığı telkinlerin yetersiz gelmesi durumunda psikolog eşliğinde bir tedavi önerilmektedir.

El titremesiyle ilgili başvurabileceğiniz uzman doktorun alanı öncelikle nöroloji olmalıdır. Genel olarak bu tarz vakaların nörolojik kaynaklı olma ihtimali çok yüksektir. Nöroloji en geniş tanımıyla vücudunuzun sinir sisteminin anatomi ve fizyolojisine bağlı olarak beyin, beyin sapı, omurilikte ortaya çıkan hastalıklarla ilgilenir. Stres ve yorgunluk da ellerde titreme görülmesinin sebeplerindendir ancak, dinlenme ve stresten uzaklaşılmasına rağmen ellerinizdeki titremeler devam ediyorsa mutlaka en kısa zamanda bir nöroloji doktoruna görünmeniz gerekmektedir. Hastada başka bir nörolojik bulgunun olmaması durumunda el titremesi genellikle esansiyel tremor nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Esansiyel tremor nedeni tam olarak belli olmayan kronik ve nörolojik titreme olarak da adlandırılmaktadır. Aileden kaynaklı genetik bir hastalık olma ihtimali yüksektir.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Vazovagal Senkop Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Vazovagal senkop, kalpteki kan atımının bozulması sonucunda bayılma gerçekleşmesi anlamına gelmektedir. Tetikleyici bazı etkenler bulunmaktadır. …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir