Cogan Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisine Yaklaşım

Cogan sendromu, kulak ve gözlerde iltihaplanma ile karakterize nadir görülen bir romatizmal hastalıktır. Görme zorluğu, işitme kaybı ve baş dönmesine neden olabilir. Kan damarı iltihaplanmasına  bağlı ölümler olabilir. Genellikle bir kişide 20 ile 30 yaşları arasında oluşur. Sebep tam olarak bilinmiyor. Bununla birlikte bilinen diğer bir özelliği ise vücudun bağışıklık sisteminin yanlışlıkla gözdeki ve kulaktaki dokulara saldırdığı bir otoimmün bozukluk olmasıdır.

İçindekiler

Belirtileri

Cogan sendromunun en sık rastlanan semptomları şunlardır:

  1. Kırmızı, ağrılı ve ışığa duyarlı gözler 
  2. Bulanık görme 
  3. Kalıcı olabilecek işitme kaybı 
  4. Vertigo (dönme hissi) 
  5. Zayıf denge 
  6. Bulantı
  7. Ateş
  8. Yorgunluk
  9. Kilo kaybı
  10. Kusma 

Daha seyrek olarak büyümüş lenf düğümleri, döküntü, göğüs ağrısı, kol ağrısı ve nefes darlığı neden olabilir.

Tanısı

Hekimler sıklıkla göz ve iç kulakta bu hastalığa bağlı tipik problemlerin kombinasyonunu bulduktan sonra Cogan sendromunu teşhis eder. Hem göz hem de iç kulak etkilenene kadar teşhis kesin olmayabilir. Önce her iki bölge de etkilenebilir veya göz ve kulak sorunları aynı anda gelişebilir. Semptomlarınızın nedeni olarak doktorunuz bir enfeksiyonu dahil başka bir romatizmal hastalığı hariç tutmak isteyecektir. Ayrıca sinir sisteminizi (örneğin refleksler) değerlendirecek, işitme, denge ve iç kulak işlevini test ederek kulaklarınızı kontrol etmek isteyecektir.

Tedavisi

Hafif göz tutulumu göze uygulanan steroidler ve NSAID’ler dahil olmak üzere anti-inflamatuar ilaçlarla tedavi edilebilir. Bu ilaçlara yeterince iyi yanıt alınamıyorsa ve enfeksiyon kaynaklı göz iltihabı ortaya çıkmışsa, doksisiklin gibi oral antibiyotikler önerilebilir. Daha ağır formları için, oral kortikosteroidler gerekli olabilir. Çok miktarda steroid gerektiğinde veya hastalık şiddetli olduğunda genellikle diğer immünosupresif ilaçlar önerilir. Bu immünosupressif ilaçlar şunlardır:

  1. Metotreksat 
  2. Siklofosfamid 
  3. Siklosporin 
  4. Azatioprin 

Bazen, hastalık kan damarlarına zarar verirse, sorunu düzeltmek için ameliyat yapılması gerekebilir. İç kulak içindeki fazla sıvı dengeleme problemlerine neden oluyorsa, doktorunuz sık idrara çıkma ilaçları reçete edebilir. Dengesizlik hissi, meclizin gibi antihistaminler veya diazepam veya klonazepam benzodiazepinler ile tedavi edilebilir. İşitme yoksa ve tıbbi tedavi ile düzelmediyse koklear implantlar yardımcı olabilir. Koklear implantlar, sesleri elektrik sinyallerine çeviren elektronik cihazlardır. Cihazın bir parçası kulağa implante edilir ve diğer parçası kulağın dışına takılır.
Bu konu hakkında merak ettiğiniz şeyleri yorum bölümüne yazabilirsiniz. Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle hoşça kalın.

Hakkında Dr. Sendrom

Herkese selamlar. Ben Dr. Sendrom. İnternet ortamında derinlemesine araştırmalar yaparak sağlık bilgilerini derlemeyi seviyorum. Siz değerli okuyucularım için olabildiğince titiz davranıyorum. En detaylı bilgileri Google Scholar, NCBI, PUBMED ve MEDSCAPE gibi kaynaklardan araştırıyorum. Sonrasında edindiğim bilgileri harmanlıyor ve sizlere sunuyorum.

Bunlara Bakabilirsiniz

Oslo Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Patolojik doğası dışında psikoloji ve ideolojik bağlamda da bir sendrom olarak kabul gören Oslo Sendromu, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir